Ta sig runt

Ta sig runt

Om du bara ska resa omkring i Frankrike så kan du absolut använda dig av tåg. Men det är antagligen inte värt att skaffa ett tågpass för billigare resor. Den här typen av pass kommer inte att täcka bussar, spårvagnar och lokala bussar i städer. Det är dessa som du kommer att använda dig mest av då du är i Normandie.

I Normandie så finns det byar och platser som du inte når med tåg. Då får du åka buss. Bussarna körs av olika företag och ibland så kan det verka lite snurrigt. Detta särskilt om din franska är lite rostig. Tänk på att lokaltrafiken med bussar och tåg i Normandie inte är den allra bästa.

De flesta busslinjer går inom städer och inte mellan städer. Tågen når bara de största städerna. Vill du ut till mindre byar för att se trädgårdar och slott så kan det vara bäst att hyra en bil så att du slipper förlita dig på busslinjer som inte längre finns.

Åka buss i Normandie

Biljetter till bussar kan du köpa i kiosker såväl som från butiker som säljer tidningar. Dessa ligger normalt sett mycket nära busshållplatsen. Det går också bra att köpa en enkel resa ombord på bussen. Ibland kan du köpa häften med fler biljetter på bussen. Med dessa kan du spara pengar.

Det går också att spara pengar på bussresor med biljetter som är till för en vecka eller en månad. Dessa kommer du åt i kiosker och du kan också beställa online. Om du ska åka mycket buss i Normandie så kan det vara det värt. Häften med biljetter kallas för carnet.

Det finns olika bussrutter och de delas huvudsakligen upp på två områden. Ett är det område som kallas för det lägre Normandie. Här finns Calvados, Orne och Manche. Det andra området är övre Normandie och här finns Seine Maritime och Eure. De största städerna har också sina egna bussbolag som erbjuder linjer inom staden.

Låt oss se lite närmre på några av orterna i Normandie:

Calvados

Här finner du bussar med bolaget Bus Verts du Calvados. Du kan få information på deras hemsida men bara på franska. Bus Vertes har kontor i Caen, Bayeux, Deauville, Honfleur och Lisieux. Det går att köpa biljetter på bussen och i kiosker.

Priset för biljetter är aningen komplicerat och bygger på zoner. På grund av detta så kan det vara enklare att köpa ett pass som du kan använda fritt på bussarna. Carte Liberte kortet ger dig obegränsad tillgång till alla bussar utom Le Havre Caen expressen under 1, 3 eller 7 dagar.

Mellan Caen och Le Havre med expressbuss

Det finns en expresslinje mellan Caen och Le Havre. Den kallas för Le Havre Express. Med denna buss så tar det 90 minuter att komma fram. Bussen går via Honfleur. Om du köper en biljett så kan du åka vidare med Twisto bussarna i Caen.

Buss och spårvagn i Caen

I Caen så finns det bussar och spårvagnar som erbjuds av Twisto. Det finns återigen en hemsida med information om tider och linjer men den är uteslutande på franska. Om du ska köpa biljett på bussen så ska du ha exakt betalning. Det kan vara svårt med växel. Men på spårvagnar så kan du inte betala ombord. Du måste köpa i förväg från biljettmaskiner eller på stationer.

Manche

I Mancheregionen så är det företaget Manéo som driver busstrafiken. Här kan du köpa biljett från chauffören.

Cherbourg

Cherbourgområdet har bussar från bolaget Zephir. De har pass som du kan köpa för en dag. Dessa går att köpa i kiosker som finns nära busstoppen.

Orne

Kommunaltrafiken i Orne fungerar fint. Du kan köpa biljett direkt på bussen och det ska vara ett pris som gäller oavsett var du kommer att resa.

Eure och Seine Maritime

I detta område så är det Veolia som driver bussarna. Det finns information online på deras hemsida men bara på franska. Så du måste behärska språket för att kunna planera i förväg!

Cykla

Sist men inte minst så ska du veta att det finns flera företag som hyr ut cyklar i Normandie. Du kan hyra en cykel för en eller flera dagar och ta dig runt på detta vis. Det kan vara riktigt kul och är förstås nyttigt för dig.