Shopping

Shopping

Det finns så mycket att shoppa i Normandie! En del saker kanske du inte ens tänker på då du gör dig redo för att resa till den populära delen av Frankrike. Här är några tips på sådant som du bör köpa lokalt för att njuta av på plats eller kanske för att ta med dig som en present hem till vänner och familj.

Bakverk och choklad

De är duktiga på sötsaker i Frankrike. När du är ute och äter så kan du beställa in diverse bakverk och så kan du bege dig till bageri eller godisbutik för mer. En sådan butik är Aux Delices. Den erbjuder bakverk och choklad som håller mycket hög kvalitet. Ett måste för dig som uppskattar det söta i livet!

Hantverk av olika slag

Du kan också hitta butiker som erbjuder hantverk av olika slag. Det finns till exempel utsökt handgjord keramik i Normandie. Fayencerie Augy är ett exempel på detta. Butiken är full av vackra koppar, fat och tekannor. Du får förstås betala en hel del för keramiken men det kan det vara värt då du kan ha stor glädje av den under många år.

Det finns liknande varor i butiken Le Ratapo. Den säljer också keramik tillsammans med skulpturer av trä, papper och metall. Du kan också hitta vackra fotografier och smycken så butiken kan vara en spännande utflykt för hela familjen.

Konst

Du finner konst på La Galerie d’Osiris. Den ligger i Petit Andely och har en hel del lokal konst. Här är det inte så dyrt och det finns mindre konstverk som går att ta med sig hem. Kanske blir det en fin konstpresent till någon som skulle uppskatta detta hemma i Sverige.

I Petit Andely så finns gatan rue Grand. Den har många olika gallerier som visar lokal konst. Här är det mycket vanligt med konst i impressionistisk stil. Du kommer att finna många landskapsmålningar som föreställer Seine och Normandie. Det finns också verk som är lite mer moderna.

Handla på marknader

I Normandie så finns det flera marknader. Du kan köpa fisk, grönsaker, ost, kläder och mer på dessa. Det vanligaste är att man håller öppet varje dag. Men det finns marknader som är stängda på måndagar eller söndagar. Ta reda på detta innan du ger dig av för att upptäcka en specifik marknad.

De största marknaderna hålls på fredagsmorgnar. Då kan du ge dig ut för att köpa allt från kläder till stekspadar. Men du behöver inte shoppa för att njuta av dessa marknader. De är en unik upplevelse. Välj en marknad med tak om det är regnig dag.

I Rouen så ska du inte missa helgens Place Saint Marc marknad. Den har gott om antikviteter och blommor. Dessutom så säljs det en hel del krimskrams som kan vara kul att se lite närmre på.

Fynda på loppmarknader

Det kan också vara kul att fynda på loppmarknader som finns i Rouen och Caen. Det här är marknader som kan ha allt möjligt. Räkna med mycket bra priser men en stor blandning av saker som gör att du måste ta dig igenom hela marknaden och liksom kamma igenom den för att inte missa de bästa fynden.

Öppettider och betalning

I Normandie så är butikerna normalt sett öppna varje dag. De håller lunchstängt mellan klockan 12.00 och 14.00. Efter 14.00 så kan butiken hålla öppet sent inpå kvällen. Det här beror lite på var den ligger. Där det finns mer turister så är öppettiderna generösare.

Du kan normalt sett betala med kreditkort men det kan vara bra att ta med dig cash till marknader. Det är euro som gäller. Om du behöver ta ut pengar från en bank så ska du tänka på att den antagligen är stängd på måndagar.

Det finns apotek i de större städerna. De kan ha öppet dygnet runt. Vanliga hypermarkets stänger på söndagar. Om du befinner dig i en mindre by så kan det alltså vara så att det mesta är stängt på söndag morgon så det gäller att du planerar väl för din shopping så att du är på rätt ställe i rätt tid.