Sainte-Mère-Eglise

Sainte-Mère-Eglise

Det är en liten by, men Sainte-Mère-Eglise har haft en stor betydelse i Europas moderna historia. Det här var den första franska byn som befriades från nazisterna av de allierade. Vid stadens stadshus så finns det ett monument som symboliserar de allierades framfart över Frankrike. En av de främsta anledningarna till att besöka denna by i Normandie är att den har museet Musée Airborne.

En historisk stad

Den femte juni 1944 så hoppade amerikanen John Steele med fallskärm över Sainte-Mère-Eglise. Han fastnade i kyrkans spira och låtsades vara död. En tysk soldat kom förbi och tillfångatog amerikanen men han lyckades fly. Idag så kan du se denna fallskärm som ett minne från en tid som fick så stor betydelse för den fortsatta utvecklingen i Europa.

När du går förbi kyrkan så ska du lägga märke till glasfönstren som är i färg. De har utformats för att vara en hyllning till befriarna.

Airborne museet

Mycket nära kyrkan där Steele fastnade så ligger Airborne museet. Det har en utställning som handlar om den 82:a amerikanska flygdivisionen. Staden fortsätter på så vis att hylla de som kom för att befria fransmännen och resten av Europa från nazisterna.

På museet så finns det en så kallad Waco glider. Den användes för att landa. Det finns också många spännande dokument och vittnesmål från de som var med under de ödesdigra dagarna 1944. Det finns också en kortare film som kan vara intressant att se.

Få en guidad tur

Det går att få en guidad tur i Sainte-Mère-Eglise. Den berättar mer om platsens historia och visar var allting hände. Se till att få turen på engelska om det är svårt med franskan. Tänk på att guidade turer inte alltid är så passande med små barn som inte har tålamod att lyssna på långa berättelser om allt som hände omkring det andra världskriget och under befrielsen.

En stad med lantliv

Det finns faktiskt en hel del mer att upptäcka i Sainte-Mère-Eglise. Det här har länge varit ett viktigt centrum för produktion av mjölkprodukter. När du kör ut ur byn så åker du förbi Valognes lantbruksmuseum. Det ligger på en gård och är riktigt spännande att besöka.

På detta museum så får du veta mer om lantlivet i området under 1900-talet. Det här är faktiskt något som kan passa hela familjen. Det finns gott om utställningar och intressanta saker att se på. Med film och bilder så berättas det mer om djur, odlingar och mer.

Festivaler

Det hålls då och då festivaler i Sainte-Mère-Eglise. Event kan vara marknader såväl som shower. Den sjätte juni är en minnesdag. Då hålls det konserter och parader. Denna dag är det många som kommer för att uppleva stämningen i den lilla byn så det kan bli riktigt livligt och packat med folk.