Le Havre

Le Havre

Namnet avslöjar inte vilken spännande resedestination Le Havre är. Det här är en stad som du kan besöka under en helg eller några dagar som en del av din resa till Normandie. Le Havre är Frankrikes nästa största hamn. Det finns flera äldre vackra byggnader som kan vara intressanta att kika på, men ännu finare är samlingen av impressionistmålningar som finns i stadens museum.

Hamnen

Namnet på staden betyder hamnen på franska. Staden kom till år 1517 under King Francois den förstas ledning. Tanken var att man skulle skapa en bra punkt för handel men också för krigsföring. Le Havre blev snabbt ett centrum för handel av bomull, trä och kaffe.

Ifrån hamnen så gick det fartyg till New York under mitten av 1800-talet. Det här fungerade mycket bra då det fanns en järnvägslinje från Paris till hamnstaden. Spåren av handeln och amerikaresorna finns kvar. De kan få dig att drömma dig bort till en annan tid då du är på besök.

Vacker konst

Le Havre är också platsen där floden Seine flyter ut i havet. Det här skapar ett särskilt ljus som konstnärer har tagit till vara på. Staden har inspirerat många impressionister vars verk finns att se på det lokala konstmuseet. De vackra naturliga bilderna går förstås också att skaffa som planscher vilket är mycket billigare än originalen!

På det moderna konstmuseet så kan du se konst av kända namn som Monet och Pissarro. Museet ligger mycket nära den punkt där Monet stod och målade staden. Här finns också konst av senare konstnärer som Dufy och Derain.

Kriget förstörde staden

I och med att Le Havre var en viktig hamn så bombades den under september 1944. Staden försvann nästan men återbyggdes mellan 1946 och 1964. Det var en arkitekt vid namn Auguste Perret som tog sig an projektet att återbygga staden. Han lade ner sin själ och sitt hjärta i detta arbete men levde inte för att se det hela färdigställt.

Efter kriget så var det många arkitekter som jobbade med att återställa staden. Många var hemlösa efter bombningarna och därför så byggdes det stora cementhus på platsen för de gamla husen som hade jämnats med marken. Det här ledde till att staden fick en mycket mer modern stil och ton. Det är något som du kan se än idag. Faktum är att UNESCO har utsett Le Havre till ett världsarv tack vare de unika byggnadsstrukturerna.

Få en guidad tur

Om du är intresserad av arkitektur så ska du se till att få en guidad tur. Det är bara att besöka stadens turistinformation för att ordna med detta. Du kan förstås också ströva omkring på egen hand. Lägg märke till Hotel de Ville som står på en plats där den återuppbyggda staden och det som finns kvar möts. Här finns det ett stort torg med fontäner och blommor.

Du kommer också att se St Joseph kyrkan som var ett av de sista stora projekten som Perret genomförde. Den här kyrkan har ett klocktorn som är 107 meter högt. Det syns på långt håll. Även från havet. Kyrkan är byggd till minne av de som dog under bombningarna och är också tänkt som en symbol för återuppbyggnaden av Europa.

Byggnader som överlevde bombningarna

Det finns några byggnader som överlevde kriget. Mittemot hamnen så kan du se byggnaden Maison de L’Armateur. Den byggdes 1790 av Paul Michel Thibault. Huset köptes senare av en rik skeppsägare. Det här är ett hus som du får gå in i och det blir en resa tillbaka i historien. Det finns ett bibliotek och ett rum för läsning.

Hur kan du ta dig till Le Havre?

Det finns flera sätt att nå Le Havre. Om du är i England så finns det färjor från Portsmouth. Du kan också komma fram med tåg. Tågstationen ligger cirka 10 minuters gångväg från centrum. Det går hela tiden tåg till paris såväl som till närliggande Rouen i Normandie. Det är lätt att promenera i staden då gatorna är välordnade. Promenader är att rekommendera då vädret tillåter det.