Ta sig hit

Ta sig hit

Det tar cirka 2 timmar att flyga till Normandie. Det här är antagligen det bästa valet för en barnfamilj men det finns fler sätt att komma fram på. Det går till exempel att köra bil till Frankrike och så kan du ta tåg. Om du flyger till Paris så kan du hyra en bil och sedan köra några timmar till Normandie.

Beroende på var i Normandie du ska bo så kan det vara enklare eller svårare att ta en buss från flygplats. Normandie har många olika busslinjer och de är koncentrerade till städer. Det är inte riktigt lika lätt att ta sig mellan städer och det kan vara bra att tänka på då du planerar din resa.

Flyg direkt till Normandie

Det finns flera olika flygplatser nära Normandie. Du kan till exempel flyga till Deauville som tidigare hette Saint Gatien. Den ligger cirka 7 km öster om Deauville. Det går flyg under sommarsäsongen till denna flygplats med flygbolagen Aegean Airlines och TUI. Tyvärr så har Ryanair slutat flyga till Deauville eftersom de inte längre får ett lokalt stöd för flygningarna.

Caen Carpiquet flygplats

Det finns också en mindre flygplats nära Caen. Den hanterar omkring 200 000 passagerare per år. Den här flygplatsen kan bli mer relevant under kommande år. Det planeras nämligen en förlängning av nuvarande landningsbana. Renoveringen ska bli klar till 2020 vilket kan innebära fler möjligheter till att flyga hit. Caen har också två landningsbanor av gräs för mindre privata flyg. Till denna flygplats kan du flyga inrikes från Nice, Tolouse, Figari och Ajaccio.

Flyg till Paris

Om du väljer att flyga till Paris för att sedan ta dig vidare till Normandie så är ett tips att hyra bil. Det kan du göra på flygplatsen. Det går att boka bilen hemifrån online. Det är cirka 30 mil till Port au Bessin som ligger nära Omaha stranden där dagen D skedde.

I området omkring Omaha stranden så finns det flera byar som du lätt når med bil. Det är bara några kilometer mellan de olika byarna och hamnarna så det är lätt att ta sig runt då du väl har kommit fram.

Tåg från Paris

Om du inte vill hyra bil i Paris så går det att ta tåg från Paris St Lazare station direkt till Caen. I Caen så går det att hyra bil. Tågen går varannan timme. Resan tar cirka 2 timmar. Biljetterna kan du köpa i förväg eller direkt på tågstationen då du når den. Tänk på att lämna gott om utrymme mellan landning och tågresa då det inte är ovanligt med förseningar då du flyger och ska hämta ut bagage.

Bila ner till Normandie

Det går också att köra bil till Normandie. Du kan börja med att ta färjan med Stena Line mellan Göteborg och Kiel. Det går också att komma över med färja från Helsingborg till Helsingör och sedan vidare mot Tyskland. Om du tar färja till Kiel så kan du sedan köra vidare mot Normandie. Båtresan tar omkring 10 timmar och du kan ha sovhytt för att vila ombord. Detta såvida du inte vill festa då det erbjuds dans, musik, god mat och mer på dessa båtar.

Om du ska köra bil till Normandie från Sverige så ska du se till att ha bra GPS med dig. Det är inte alltid så självklart hur du ska köra. Inte ens i Sverige. Du vill absolut inte missa båten över till Tyskland för att du körde fel. Och det är mycket lättare att navigera mellan de små byarna i Normandie när du får hjälp av GPS-rösten på din telefon på svenska!

Planera i god tid

Det kan vara klokt att planera resan till Normandie i god tid. Det här är en mycket populär turistdestination. Det betyder att flygbiljetter och hotell snabbt bokas upp under högsäsong. Du kan alltid chansa på att hitta boende då du kommer fram, men säkrast är att boka online och se till att allting är klart då du väl reser.