Bayeux

Bayeux

I Bayeux så är det svårt att glömma bort krigen. Här finns den berömda gobelängen som visar nordmännens invasion av England, och staden har många museum och minnesplatser för andra världskriget. Nu skulle du ju kunna tro att det är ledsamt att besöka Bayeux då allting tycks handla om krig och elände, men så är det inte. Den medeltida staden har en hel del fina saker att bjuda på.

Här är några tips på vad du kan göra då du åker till Bayeux i Normandie.

Katedralen

I Bayeux hjärta så ligger det en katedral som ursprungligen byggdes i romersk stil. De gotiska inslagen kom till under 1400-talet då kyrkan reparerades efter stora skador som tillfogats några hundra år tidigare. Wilhelm Erövraren var med då katedralen invigdes år 1077. Den har haft stor betydelse för regionens historia.

Se närmre på stadens gobeläng

I Bayeux finns det en känd gobeläng som är 68 meter lång. Det är en handbroderad gobeläng som har bilder som visar hur nordmännen intog England. Det finns detaljerade beskrivningar av slaget i Hastings 1066. Det sägs att den här gobelängen designades några år efter kriget och det betyder att den är över 900 år gammal.

Njut av de botaniska trädgårdarna

Det finns vackra botaniska trädgårdar i Bayeux. De är över 100 år gamla och är mycket vackra. Det kostar ingenting att besöka parken med trädgårdarna. Ta en skön promenad och njut av de vackra plantorna och växterna.

Nära till D-dag stränderna

Det är mycket nära till Gold stranden som är en av D-dag stränderna. Många kommer till Bayeux just för att besöka dessa stränder där de allierade steg iland för att befria Frankrike från nazisterna. Vid Gold stranden så finns det museum och platser där du kan lära dig mer om vad som hände den där dagen i juni 1944.

Krigskyrkogården i Bayeux

Det finns en krigskyrkogård I Bayeux som är mycket stor. Den är den största av sitt slag i Frankrike. Här ligger det soldater som förlorade sina liv i andra världskriget. I de cirka 4500 gravarna så ligger det mest brittiska soldater. Dessutom så finns det ett minnesmonument för de 1800 soldaterna som inte har någon grav.

Europeisk konst

På Baron Gerard museet så kan du se närmre på konst. Det här museet ligger i en byggnad som tidigare var biskopen i Bayeuxs palats. Här finns det en stor samling av målningar såväl som arkeologiska föremål. Du kan också se närmre på spetstyger som har tillverkats i Bayeux.

Lär dig mer om slaget i Normandie

Om du vill lära dig krigshistoria så ska du besöka museet som handlar om slaget i Normandie. Här får du mer kunskap om månaderna då de allierade nådde Normandie och började slåss mot tyskarna. Här finns det militär utrustning och fordon. Museet jobbar med ljud och bild för att skapa en mer levande upplevelse av det som hände.