Dieppe

Dieppe

Dieppe har blivit känd som ett av de första valen då folk i Paris vill ta sig till stranden. Här finns det en rad hotell som har funnits på plats väldigt länge. När det blev på mode att resa från storstaden till kusten för att semestra vid stranden så byggdes dessa ståtliga villor och hotell som än idag tar emot gäster.

Stranden vid Dieppe har en massa småsten men den är vacker. Här kan du njuta året om. På vintern så kan det vara trevligt med friska promenader vid stranden. På sommaren så är det klassiska aktiviteter som bad och vattensporter som gäller.

Mer än en semesterby

Även om fokus ligger på det sköna livet vid stranden så är Dieppe mycket mer än en semesterstad för fransmän och internationella turister. Det här är en stad med så mycket charm. Här finns det en hel del historia att upptäcka. Det är bara att ta en promenad och kika lite närmre på husen som bjuder på inspirerande arkitektur.

Konstnärer har i alla tider inspirerats i dessa omgivningar. Dieppe ligger på en kustremsa där konstnärer som Renoir och Monet har målat av klippor och byar. Om du har sett mycket av deras konst så kommer du att känna igen dig!

Här är några tips på vad du kan göra i Dieppe.

Se på stadens slott

Väster om fiskehamnen ligger Chateau de Dieppe. Det här är ett slott från 1400-talet. Den är en av stadens allra äldsta byggnader då den inte förstördes av den engelsk-holländska flottans bombningar 1694. Slottet är byggt av flinta och sandsten och det har en rektangulär form. Varje hörn har ett runt torn.

I slottet så finns det rum med utställningar. Ett visar hur Dieppe under 1600-talet handlade elfenben med Guinea. Det finns en hel del föremål som är gjorda av detta material. Slottet har också en konstutställning med verk av Georges Braque.

Besök fiskehamnen

För lunch eller middag så kan ett besök i Dieppes fiskehamn vara en smart plan. I marinan så ligger det en massa segelbåtar och du får utsikt över dessa då du slår dig ner för att äta och dricka gott. Det sägs att Dieppe är Frankrikes musselhuvudstad. Båtarna kommer in med nya laster med musslor på morgonen. Dessa serveras sedan på restaurangerna som finns längsmed hamnen.

Dieppes strand

Om du kan bortse från att det inte rör sig om mjuka sanddynor utan mer om en massa grus så kommer du antagligen att älska Dieppes strand. Den är flera kilometer lång och stäcker sig långt bortom stadens västra gräns. Bege dig till stranden i september då det hålls en drakfestival. Folk kommer med drakar i fina färger och det händer en massa kul på stranden i samband med detta.