Arromanches

Arromanches

Om du vill få en känsla av hur de allierade tog sig iland då de kom för de sista striderna av andra världskriget så ska du åka till Arromanches-les-Bains. Här finns fortfarande de stora betongklumparna som ser ut som spöken. Det är de också. Spöken från en invasion som krävde en artificiell hamn. Den hamnen byggdes i vattnet och på stranden vid Arromanches.

Om du beger dig på en D-dags-resa till Normandie för att upptäcka historien så måste du också ta dig till denna ort vid kusten. Den är inte bara en spännande upplevelse rent historiskt. Arromanches-les-Bains är känd för att vara en trevlig liten stad som är vänlig mot turister.

En logistisk lösning

De allierade kom med en massa packning. Den kunde de ju inte lasta av i en av de vanliga hamnarna längs Frankrikes kust. Dessa var ockuperade av tyskarna och skyddades med näbbar och klor. De allierade skapade färdiga hamnar som de sedan transporterade till Arromanches. Kodnamnet för denna aktion var Mulberry Harbours.

Totalt sett så släpade man 146 massiva cementblock från England. De sänktes i vattnet utanför Arromanches för att skapa två halvcirklar som barriärer. Under de tre månaderna som följde efter D-dagen så lyckades de allierade på detta vis få in 2,5 miljon män och 4 miljoner ton utrustning. Lägg till detta 500 000 fordon och det är minst sagt imponerande.

En spännande region

Arromanches ligger i Calvados regionen av Normandie. Det är 25 kilometer till Caen och 223 kilometer till Paris. I den lilla staden så finns det inte så mycket att göra men du kommer att ha nära till flera intressanta platser som till exempel D-dag-stränderna som ligger cirka 20 kilometer från Arromanches.

Andra orter som du lätt når från denna stad är:

Creully

Creully ligger nordöst om Calvados mellan Bayeux och Caen. Här finns det ett slott och flera fina byggnader. Det finns till exempel en kyrka från 1100-talet. Stenbyggnader från 1200-talet och framåt har bevarats och gjorts om till hotell och butiker.

Under slottet så finns det en kvarnbyggnad från 1600-talet samt en byggnad från 1700-talet som har huserat gendarmeriet. Slottet har vid flera tillfällen förstörts och sedan byggts upp igen. Det sägs att Louis XI var så avundsjuk på ägarna att han beordrade att slottet skulle förstöras år 1461. Det gick tio år och så fick ägarna bygga om slottet igen med kungens tillåtelse. Det här är ett stycke historia som är mycket spännande att se just för att byggnaden har spår från många olika tidsperioder.

Bayeux

Staden Bayeux ligger också nära och det här är en stad med historisk signifikans. Här finns det en världsberömd gobeläng, det är nära till D-dag-stränderna och staden har en berömd katedral. Stadens väggbonad är unik och den visar hur Wilhelm Erövraren intog England i slaget vid Hastings. Väggbonaden har också bilder av förberedelserna inför slaget och så själva kriget.