Mat och Dryck

Mat och Dryck

Mellan besök på stränder och museum så behövs det mat. I Normandie så kommer du att bjudas på en rad olika lokala delikatesser. Ostarna känner du snabbt igen. Många av orterna i Normandie har namnen som du har sett i kylen hemma i matbutiken som till exempel Camembert.

Läget vid havet gör också att det är vanligt med fisk och skaldjur. Detta serveras gärna med en lokalt tillverkad äppelcider eller kanske en flaska Calvados. Fast Calvados måste man inte alltid dricka. Den kan också ingå som en del av en dessert med äpplen.

Njut av havets läckerheter

Det är inte svårt att finna restauranger som bjuder på fisk och skaldjur. I Cherbourg så finner du en mysig bistro som heter La Regence. Den ligger i ett hotell som har samma namn. Här kan du alltså både bo och äta gott. Restaurangen ligger precis vid hamnen så du kan få intrycket av att det är fisken som just kom in som nu ligger på din tallrik.

Beställ in fisk eller kanske musslor. Det finns god fisksoppa men restaurangen har också kötträtter.

Sniglar i Caen

Du har säkert hört att de äter sniglar i Frankrike och så är det också. Om du befinner dig i Caen så kan du besöka en rad olika restauranger som har sniglar på menyn. Det enda som kan bli lite klurigt är att de inte alltid skriver menyn på engelska. Du får försöka förstå franskan och det går givetvis att fråga om du är osäker på vad som är snigel och vad som är anka.

De flesta restaurangerna har gott om vinsorter. Frankrike är ju ett land som är stolt för sin vinproduktion. Njut av rödviner på en bra restaurang i Caen. Be om husets rekommendation om du vill testa något nytt.

Romantisk middag i Le Havre

En mycket populär restaurang i Le Havre är La Petite Auberge. Det här är en klassisk fransk restaurang där du kommer att finna traditionella rätter. Restaurangen är inredd på ett romantiskt sätt och här kan du boka in en mysig middag eller en lite större lunch.

Beställ in anka foie gras med marmelad av fikon. Rätten serveras med kräm vilket gör att den blir extra mjuk. Till anka så kan du dricka vitt vin och det passar också till fiskrätter och skaldjur som det finns gott om på denna restaurang.  Under högsäsongén så är den öppen alla dagar utom på söndagskvällar. Till lunch så ska det finnas en prisvärd meny med tre rätter.

Fiskmarknad i Trouville

Om du lagar maten själv under semestern i Normandie så ska du bege dig till fiskmarknaden i Trouville. Den har tak och är nyligen renoverad. Här finns det musslor, makrill, ostron och mer. Du kan också köpa goda viner och det finns plats att slå sig ner och äta på marknaden om du känner för det.

Köp ost i Rouen

I Rouen så finns det en ost-marknad som heter Fromagerie du vieux marché. Den drivs av en expert på Normandies ostar. Marknaden är öppen varje morgon förutom på måndagsmorgnar. Här kan du köpa de lokala ostarna till mycket fina priser. Det är roligt att äta ost i regionen. Den är färsk och lokalt producerad. Det märks både på smaken och känslan då osten serveras på restaurang eller då du köper den i en butik.

Calvados vin

Du ska givetvis passa på att dricka Calvados i regionen där vinet produceras. Här beskriver bönder hur de dricker Calvados helt enkelt för att må lite bättre. Drycken är både god och sägs ha egenskaper som höjer humöret på nolltid. Inslaget av äpple är unikt. Köp med några flaskor hem för de som inte kom med på din resa.

Cidern som tillverkas lokalt är också mycket populär. Den görs på äpplen som skördas under hösten och som sedan pressas för hand eller med maskiner för att bästa möjliga cider ska kunna bryggas. Du kan besöka bondgårdar där man skördar de äpplen som blir till dryckerna som regionen är så kända för. Det är spännande!