Caen

Caen

I regionen Basse Normandie så är Caen huvudstad. Staden förstördes under slaget i Normandie 1944. Men det finns ändå många spår av historien innan andra världskriget satte sina spår i trakterna omkring Caen. Det här är en vacker stad och det särskilt i de centrala delarna.

När du reser till Normandie så ska du inte missa att se det medeltida slottet i Caen. Det är verkligen imponerande vackert. Dessutom så finns det två urgamla kloster. Dessa kan du besöka eller bara promenera omkring. Om du vill veta mer om andra världskriget och D-dagen så ska du bege dig till det museum som handlar om krig och fred.

En gammal universitetsstad med shopping

Caen är en av Frankrikes äldsta universitetsstäder. Den ligger vackert vid floden Orne. Det är nästan alltid något på gång och det liksom sjuder av liv i denna lilla stad. Om du tycker om att shoppa så kommer du att gilla läget i Caen.

Det finns gott om butiker med snygga och moderiktiga kläder såväl som konstbutiker. Dessa ligger vägg i vägg med butiker som säljer mat och fina viner. Du kan shoppa de lokala ostarna och njuta av fisk som har tillagats i en av stadens bättre restauranger.

Ät gott i Vaugueux

När det blir dags för lunch eller middag så ska du bege dig till Vaugueux kvarteret. Här finns det flera bra ställen med fisk, pannkakor och mer. Du kan beställa in lamm såväl som lever och så finns det gott om franska bakverk till efterrätt.

Besök Wilhelm Erövrarens grav

I Caen så finner du Wilhelm Erövrarens grav på Abbaye aux Hommes (männens kloster). Det sägs att det numera bara finns ett lårben i graven. Den ska nämligen ha vandaliserats av kalvinister under 1500-talet. Du kan också besöka Wilhelms slott som har stått på samma plats sedan 1000-talet.

Slottet är ett av de största medeltida byggnadsverk som finns i Europa. Det är också ett exempel på den tidens krigsarkitektur. Det passar ju fint in i det tema som råder i Normandie med tanke på historiska event. Slottet är ett museum där du kan lära dig mer om regionens historia. Här finns det utställningar bland annat om romare, nordmän och vikingar.

Trevliga utflykter från Caen

Det finns också en hel del att göra i närheten av Caen. Du kan ju bege dig till stränderna för D-dagen för att se var de allierade kom iland. Sword och Juno stranden ligger mycket nära. Det var på dessa stränder som brittiska och kanadensiska trupper steg iland. Dessutom så finns det monument inom köravstånd. Ett exempel på detta är Pegasus bron.

Det finns också en mycket trevlig nöjespark som heter Festyland i närheten av Caen. Där har man teman omkring Wilhelm Erövraren, vikingar och pirater. Det är ett äventyr och faktiskt också kul för föräldrar som kommer med.