Rouen

Rouen

Mittemellan Paris och hamnstaden Le Havre ligger Rouen. Under medeltiden så var läget ett paradis för handelsmän. Under 1300- och 1400-talet så växte staden snabbt då handelsmän bosatte sig nära Droite floden. Där byggde de vackra hus av trä. När du besöker Rouen så kan du fortfarande se dessa hus som ligger längsmed kullerstensgator.

Det finns väldigt mycket att se och göra i Rouen. Här är några tips på saker som du inte vill missa då du reser till Normandie.

Rouen katedralen

I slutet av 1870 talet så var katedralen i Rouen världens högsta. Det här var efter det att tornet hade färdigställts. Det ersatte ett tidigare torn som hade förstörts i ett åskväder av blixten. Men det här är inte bara en imponerande byggnad att se på. Här finns det några kända historiska figurer begravda. Rickard Lejonhjärta är en av dessa. En av Monets mest kända målningar föreställer katedralens västra fasad.

Gros Horloge klockan

Det här är ett medeltida verk som fortfarande finns kvar. Det är en astronomisk klocka som fungerar med en mekanism från 1200-talet. Den har monterats över ett valv över en gångväg. Den ursprungliga klockan var av trä men den förstördes under Harelle revolten 1382. Man tror att det här är den största mekaniska strukturen av detta slag som finns idag. Om inget annat så är Gros Horloge vacker att se på.

Du kommer antagligen att ta dig till denna vackra klocka eftersom den finns på en av Rouens bästa shoppinggator. Det är en mycket speciell shoppinggata med moderna klädbutiken sida vid sida om vackra trähus. Vissa hus har fortfarande skador från andra världskriget.

Konstmuseet

Musée des Beaux-Arts är ett mycket fint konstmuseum i Rouen. Det grundades år 1801 med föremål som hade hämtats från kyrkor och rika hem under revolutionen. Det finns väldigt mycket att se på museet i form av konst, skulpturer och dekorativa objekt som är flera hundra år gamla. Det finns verk av konstnärer som Pissarro, Monet, Pinchon och Renoir.

Jardin des Plantes

Söder om Rouens gamla centrum ligger en vacker park som passar mycket bra för utflykter. I parken så finns det plantor från fem olika kontinenter. Mellan april och november så är parken som vackrast. Här kan du se en explosion av färger och rosor som är helt fantastiska. Under vintern så kan du se plantor och tropiska blommor i parkens växthus.

Keramik museum

Huset från 1600-talet byggdes över ett tidigare slott och här finns stadens keramik museum sedan 1984. Museet har omkring 6000 olika föremål och här kan du se lokal konst. Här finns bland annat en art deco vas av Jacques-Émile Ruhlmann.

Jeanne d’Arc

Det var i ett palats i Rouen som Jeanne d’Ark ställdes inför rätta år 1431. Det finns ett museum om henne i den historiska byggnaden. Du kan lära dig mer om hennes liv via en multimediautställning. Här får du veta varför och hur hon har blivit en fransk ikon.